GIG live streaming solutions

Van ‘Avondje NAC’ naar Vak Thuis!

 20/10/2021

Vanuit huis toch een vol stadion meebeleven? Lees hier hoe wij zieke kinderen voorzien van een 360 livestream.

Een kolkende massa, spreekkoren, jouw favoriete spelers die het veld op draven en natuurlijk het NAC-clublied uit volle borst meezingen met 19.000 man. Dat zijn de belangrijkste elementen voor een geslaagd Avondje NAC. Helaas is het bijwonen van een wedstrijd voor veel langdurig zieke kinderen niet mogelijk, daarom initiëren wij ‘Vak Thuis’. Samen met NAC Maatschappelijk, Samen voor NAC, Unbound XR, FrijtersInnovations, FC Robinstijn en GIG live streaming solutions geven wij, met dit concept, deze kinderen hun eigen digitale eretribune in het NAC-stadion. Met een innovatieve 360° livestream krijgen ze een unieke NAC-beleving, maar dan thuis of vanuit het ziekenhuis.

NAC Breda is de eerste voetbalclub ter wereld waar het straks mogelijk is om live de wedstrijd te volgen in 360 graden. Door de camera’s op unieke plekken te plaatsen zoals in de dug-out, op het veld of in de spelerstunnel krijgen de kinderen een kijkje in het stadion waar iedere supporter van droomt. De kinderen kunnen vanuit het ziekenhuis meekijken door middel van een VR-bril, hiermee kunnen ze zelf bepalen waar ze heen kijken.

Met de technologie van nu klinkt dat vrij simpel, maar die uitdaging is groter dan je zou denken. Denk daarbij aan het realtime stitchen van de 360° camera beelden, het opzetten van een stabiele internetverbinding in een stadion met 19.000 toeschouwers en het behapbaar maken van deze technologie zodat zowel NAC Maatschappelijk als de kinderen in het ziekenhuis hier zelfstandig mee aan de slag kunnen.

“In een eerste test opstelling kwamen we erachter dat vooral het kijkje in de dug-out echt een beleving is. Je hebt echt het gevoel dat je naast de spelers zit.” Aldus Ruben van der Burgh, creative producer bij GIG. “Op deze manier geef je de kinderen niet alleen een avondje NAC, maar beleven ze dit als onderdeel van het team.”

Met dank aan ESPN en moedermaatschappij Disney wordt het mogelijk gemaakt om bij iedere thuiswedstrijd van NAC vijf kinderen van een livestream te voorzien. Deze kinderen krijgen een mooi pakket met daarin onder andere een VR-bril en hun unieke stream link. Om de privacy en de rechten van ESPN te beschermen zijn de beelden alleen te bekijken door de vijf VR-brillen en wordt alles na de wedstrijd automatisch verwijderd. Dit maakt de beelden nog exclusiever. In de beginfase van het concept wordt vooral gekeken naar (zieke) kinderen, maar Vak Thuis is een geschikt alternatief voor nog veel meer personen. Dementerende ouderen of supporters met een dermate fysieke beperking zouden bijvoorbeeld ook in aanmerking kunnen komen.

Als maatschappelijk betrokken partner zijn we natuurlijk trots om gekoppeld te zijn aan dit waardevolle en innovatieve project. De komende weken worden verschillende technische tests gedraaid om de functionaliteit van de camera’s en de livestream te optimaliseren. Binnen enkele maanden worden ook de eerste tests met kinderen gedraaid zodat uiterlijk 2022 dat kippenvel gevoel bij wie dan ook bezorgd kan worden, waar dan ook in Nederland.

Nu al wordt het project met veel enthousiasme ontvangen, zo besteedde o.a. Omroep Brabant en 3FM DJ Rob Janssen de nodige aandacht aan het project.

Betrokken partners:

  • Samen voor NAC
  • Unbound XR
  • NAC maatschappelijk
  • FrijtersInnovations
  • ESPN
  • FC Robinstijn
  • GIG live streaming solutions

Gerelateerd nieuws

Korte introductie betreft gerelateerd nieuws

GIG opent tweede vestiging in Eindhoven

Na Breda is nu Eindhoven aan de beurt. Met de komst van video agenc...

Lees dit bericht

Verrijk je online event met een livestream platform

Hoe maak je online nou écht het verschil? Lees mee!

Lees dit bericht

Eerste circulaire studio van Nederland opent in Eindhoven

In de voormalige Portiersloge op het Strijp-S terrein in Eindhoven ...

Lees dit bericht